14.Dêrsim Kültür Festivali 24- 25 Mayıs tarihlerinde Almanya’nın Frankfurt kentinde Rebstockpark’ta gerçekleştirildi.
Festival Cuma günü “Dersîm’de Soykırım ve Özel Savaş Politikaları” konulu Panel ile başladı. Panel katılımcıları Türk devletinin tarihinde gerçekleştirdiği ve bugünde sürdürdüğü katliam, sürgün, idam ve asimilasyon politikalarına dikkat çekerek, tarihi belge ve kayıtlardan örnekler sundular.
Cumartesi günü ise “Dersim’de Kadın ve Ekoloji” paneli ile başlayan Festivalde 1938 `de Dersim coğrafyasında gerçekleşen katliam ve kadın kırımına değinildi. Erzincan iliç örneğinde olduğu gibi egemen sınıfların ve Sermaye sınıfının politikaları sonucu açılan madenlerin çevreye zararları anlatıldı.
Panelin ardından, festival programı kültürel etkinliklerle devam etti.
Festivalde; Demokratik Alevi Federasyonu Eşbaşkanı Huri Kabayel, Avrupa Demokratik Dersim Birlikleri Federasyonu Başkanı Muharrem Erdoğan, Dersim İnşa Kongresi Eşbaşkanı Erol Aydın kısa konuşmalar yaparak soykırımcı politikalar karşı durarak, doğayı, inancı, dili, kültürü sahiplenme çağrısında bulundular
Dersim Belediye eş başkanı Birsen Orhan’ın vize engeli nedeniyle Festivale katılamadığı açıklandı. Festival komitesi bu uygulamayı kınadı.
Festivalin ilerleyen saatlerinde Avrupa Kadın Dayanışması bileşenleri Cumartesi Anneleri’nin 1000. Hafta eylemi nedeniyle sahnede yer alarak dayanışma mesajı sundular. Proğram, Sanatçı Veysel Aydın’ın sahne almasıyla devam etti.
DEDEF Genel Başkanı Ali Rıza Bilir yaptığı konuşmada, sürgündeki yurttaşları buluşturduğu için festival komitesine teşekkür etti. Bilir, olağanüstü hal şartlarında Dersim’de yıllardır festival örgütlediklerinin de altını çizdi. Bilir, “Hiçbir şey gösterildiği gibi değil, zengin zenginleştikçe, fakir fakirleşiyor. Planladıkları maden projeleri de geniş bir alanı tahrip edecek. Dersim adeta insansızlaştırılıyor. Bu yapılan anti demokratik uygulamalara asla müsaade etmemek gerekir” diye konuştu.
DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu da festivalin katılımcıları arasındaydı. Avrupa’da yaşayan Dersimlilerin gözünün Dersim’de olduğunu belirten Ayten Kordu, Türk devletinin Dersim’in demografik ve sosyal yapısını değiştirmeyi hedeflediğine işaret ederek, buna karşı her yerde mücadele ve örgütlülüğü büyütme çağrısı yaptı.
Cumartesi Anneleri’nin 1000. Hafta eylemlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Milletvekili Ayten Kordu, şunları kaydetti: “Mayıs ayı bizim açımızdan tarihsel özellikleri vardır. Bu tarih bedellerle yazılan acının katliamın tarihi olduğu kadar direnişin de tarihidir. Direnişin tarihi derken Denizler, İbrahimler, Haki Karerler ve Dörtler var bu tarihte. Bugün demokrasi ve özgürlük mücadelesini bu şehitlerin sayesinde yürütüyoruz. Onların bıraktığı mücadeleye devam ediyoruz. İnkar ve asimilasyon politikaları devam ediyor. Özel güvenlik politikası adı altında insansızlaştırma ve göç ettirme devam ediyor. Avrupa’da yaşayan halkımız bu festivali düzenleyerek anlamlı bir çalışma yürütüyor. Avrupa’ya gelen tüm canlarımız kendi kültürüne kurumlarına çok daha fazla kenetlenerek örgütlülüğünü büyütmelidir” dedi. Kordu, Kobane Davası’nda verilen cezalara dikkat çekerek, Kobane Davası politik bir davadır. Arkadaşlarımız yargılanan değil, o heyeti yargılayan oldular” ifadelerini kullandı.
Festivalde Partizan, TSP, YDG, ADHK, MLKP, Yeni Komünizm, Divriği Kültür Derneği, MARDEF, Grup YORUM gibi kurumların stantları yer aldı. Festivale katılan Partizan Almanya ve Munzur Çevre Derneği Avrupa Temsilciliği festival komitesine yazılı dayanışma mesajları ilettiler.
Festivalin coşkulu programlarından biri de kültürel geleneklere göre düzenlenen Dersim düğünü oldu. 14. Dersim Kültür Festivali, halay ve müziklerle sona erdi.
Avrupa Haber Merkezi ( AHM )